Vụ cháy ngày 29-7-2011 ở xưởng gia công mũ giầy tại xã Tân Dân, huyện An Lão, Hải Phòng, chết 18 người, trong đó có 1 bé gái công nhân 16 tuổi

HINH LDV TinTuc HoaHoan HaiPhongLiên Đoàn Lao Động Việt Tự Do xin thông tin về vụ cháy ở xưởng sản xuất ở Hải Phòng, nơi đây có lên tới 50 công nhân, trong đó có gần 10 em dưới 18 tuổi. Số người chết cháy đến nay đã 18 người. Trong các nạn nhân có một bé gái mới 16 tuổi, tên là Vũ Thị Phương Linh. Trong số khoảng 25 người bị thương, nhiều người bị rất nặng, không biết tất cả có sẽ qua khỏi được không.

ENGLISH: News from the Free Viet Labor Federation:
Shoe Factory Fires in Hai Phong: 18 deaths, including a 16-year-old girl worker

Free Viet Labor Federation would like to report that there was a shoe factory fires at Hai Phong on 29th July 2011, where there are up to 50 workers, including some 10 children who are less than 18 years of age. The numbers of death at time of report are 18 people. Among the death is a 16-year-old girl worker, Vu Thi Phuong Linh. With the injured, many are severe and it is uncertain whether or not some will survive the injuries. (FULL ENGLISH TEXT BELOW VIET TEXT)

Từ lúc xảy ra vụ hoả hoạn khoảng 16h ngày 29-7 đến nay, công đoàn nhà nước hoàn toàn không lên tiếng về bất cứ một quyền lợi nào của người lao động chúng tôi. Có người cho rằng vì vụ hoả hoạn xảy ra chiều tối thứ Sáu, các quan chức công đoàn mắc bận ăn nhậu nên không kịp trở tay. Thế nhưng bất cứ nơi nào có đình công thì dù ngày nào giờ nào công đoàn cũng nhanh chóng cử người dẹp đình công.

Lẽ ra, công đoàn do nhà nước lập ra, tự xưng là đại diện cho mọi người lao động khắp nước, phải chú trọng đến việc an toàn cho người lao động. Xưởng trên đây bề rộng 4 m, dài 25 m, chỉ có 1 cửa ra vào, lại còn có nhiều xe máy để trước cửa, vì thế khi cháy thì người lao động không có lối thoát. Không thấy công đoàn nhà nước ở Hải Phòng hay bất cứ nơi nào khác lên tiếng thông báo gởi cán bộ đến các xưởng để giám sát lối thoát hoả hoạn và kiểm tra các thiết bị phòng cháy. Ở xưởng máy này và rất nhiều cơ sở khác tại Hải Phòng, như ở các huyện Vĩnh Bảo và An Dương, đều không có các thiết bị phòng cháy, nhưng các quan chức UBND sẵn sàng làm ngơ nếu chủ có chút quà để yêu cầu thông cảm.

Ngay ngày 29-7 CATP Hải Phòng đã bắt 6 người là vợ chồng chủ xưởng, vợ chồng thuê xưởng, và 2 thợ hàn, và ngay đêm đó đã mau mắn khởi tố các đương sự, để xoa dịu dư luận. Thế nhưng còn những người có trách nhiệm gián tiếp thì hoàn toàn thoát nạn. Họ là công đoàn ăn lương nhà nước không quan tâm đến trách nhiệm kiểm tra xưởng để bảo vệ an toàn cho người lao động. Họ là các quan chức ở UBND Thành phố Hải Phòng đã làm ngơ cho xưởng không cần có thiết bị phòng cháy chữa cháy, không cần có lối thoát khi bị cháy.

Theo người lao động thoát chết kể lại thì vụ cháy do thợ hàn bất cẩn, khi hàn cột thu lôi trên trần nhà họ làm rơi muộn hàn xuống xốp lót nền ở gần cửa trước, lửa bùng lên cực kỳ nhanh, bùng lên bắt cháy cả lớp xốp và vải chống nóng trần nhà lẫn xốp lót chân. Một số công nhân mau chân chạy từ phòng trong ra ngoài, thoát chết, nhưng nhiều người bị phỏng nặng. Trong tổng số khoảng 50 người lúc đó, hơn 20 bị kẹt lại ở phòng trong. Họ cố gắng kiệu nhau leo lên cao để dỡ mái tôn nhưng không được, họ ngã xuống đè lên nhau, đã hoảng loạn lại càng hoảng loạn thêm. Trong lúc đó thì hàng xóm ở ngoài cố gắng đục lỗ ở tường, cuối cùng cũng đục được 1 lỗ nhỏ đủ để 1 người chui qua, nhưng chỉ một ít thoát ra được. Nhiều người bên ngoài xông vào để cứu thân nhân của mình trong đó, một số cứu được và thoát thân, nhưng có ít nhất một người đã ngã quị, chết cùng với công nhân trong xưởng.

Hiện số người bị chết đang tăng dần. Ngoài 13 người chết tại chỗ, trong đó có 3 người cháy đen không nhận dạng được, đến nay đã có thêm 5 người chết vì bị phỏng quá nặng. Số người bị thương còn lại là khoảng 20. Họ được đưa đến Bệnh viện Việt Tiệp và Bệnh viện Kiến An.

Mới vừa 16 tuổi mà đã chết thảm thiết vì kiếm sống, thân nhân của em Linh sẽ được UBND tỉnh tặng một số tiền vô cùng lớn là 10 triệu. Coi như mạng của em đổi lấy 10 triệu.

HÌNH: một nữ công nhân trẻ bị phỏng.

Liên Đoàn Lao Động Việt Tự Do, gọi vắn tắt là Lao Động Việt, là sự kết hợp của một số nhóm trong và ngoài nước, phối hợp với nhau để hỗ trợ người lao động Việt Nam phải chịu đựng quá nhiều khó khăn: Từ việc mức lương đói kém do nhà nước áp đặt lương nền quá thấp, đến việc người sử dụng lao động o ép sức lao động, đến điều kiện làm việc không an toàn và kém vệ sinh.

** ENGLISH **
News from the Free Viet Labor Federation:
Shoe Factory Fires in Hai Phong: 18 deaths, including a 16-year-old girl worker

Free Viet Labor Federation would like to report that there was a shoe factory fires at Hai Phong on 29th July 2011, where there are up to 50 workers, including some 10 children who are less than 18 years of age. The numbers of death at time of report are 18 people. Among the death is a 16-year-old girl, Vu Thi Phuong Linh. With the injured, many are severe and it is uncertain whether or not some will survive the injuries.

There has been no announcement of any supports or benefits for our workers from the state union’s officials due to the fire since it happen on 29th July at 16:00. Some people attributed the lacks of respond was due to the factory fire which happens on the Friday, when most union officials are busy partying and drinking so they don’t have time to respond. However, if it were a strike, no matter where or when, there would be an instant respond from the official to suppress the strike.

Since it was the State’s Union, claiming to represent all workers across the country, it need to focus more on safety for it’s workers. The factory is 4m in width and 25 m long with only one door for entrance and exit, which was obstructed by many motorcycles parked at the front, so when there is a fire, the workers don’t have a clear exit to escape. There are no sign from the State’s Union in Hai Phong or anywhere else announcing that they will send officials to other factories to monitor the fire evacuation plan and check the fire prevention measures. At this factory and many others around Hai Phong, in area like district Vinh Bao and An Duong, there were no fire prevention equipments, however, the People Committee official are willing to turn a blind eye to this if there is a small gift offered as a bribe.

On the same day, 29th July, Hai Phong’s police official arrested 6 people, the husband and wife factory owner, the husband and wife who hired the factory, and two welders. And that night they was quick to prosecute the people involed, to appease public opinion.

As workers escaped death recounts, the fires caused by careless welders, welding lightning rod on the ceiling causing sparks to ignite roofing insulation and heat resistant fabric lining the ceiling. The insulations fell to the factory floor in a fireball, engulfing the foam liners and blocking the only entrance near the front door.

Some workers were quick to react and ran to escaped, many suffered severe burns. There are a total of about 50 people in the factory at that time, with over 20 trapped in the room. They tried to escape by climbing up the roof and removing the roof panels but failed and fell on each other, causing more panic to the already panicking workers. In the meantime, on the outside the neighbors tried to make a hole in the walls, eventually managing to punch a hole big enough to fit one person, but only a few workers managed to escape through it.

Many people outside rushed in to rescue their relatives, some were successful and escaped, but at least one rescuer did not made it and died with the trapped workers.

Worker Linh, at just 16 years of age, die while trying to earn a living. Her relatives will receive a “huge” paid out of 10 million đồng from the local official to compensate. It’s her life in exchange for 10 millions đồng.

(PHOTO: a young injure female worker)

Free Viet Labor Federation, or Viet Labor, is an alliance of labor-right groups inside and outside Vietnam, working together to support the workers of Vietnam, who has suffered so much difficulties, including: a low wages which was the result of a low minimum state’s imposed wage, the use of forced labor, unsafe and unhygienic working conditions.